Freddy Sunder

Tot onze grote spijt moeten wij U meedelen dat op 5 augustus 2016 Freddy Sunder ons verlaten heeft na een slepende ziekte. Meer dan 15 jaar lang dirigeerde hij ZIJN bigband met een ongelooflijke enthousiasme en konden we genieten van de mooiste bigbandmuziek en zijn prachtige arrangementen. We zullen hem nooit vergeten en zijn naam hoog in ons vaandel dragen!

Hierna volgt een korte levensbeschrijving van Freddy met enkele mooie fragmenten en foto’s die we in de loop van onze jaren samenwerking bijeen gesprokkeld hebben:

dirigent-FreddySunderFreddy Sunder (geboren op 4 juni 1931) studeerde als kind viool en was als 14-jarige al orkestzanger in bigbands en combo’s. Toen hij 17 was, volgde hij gitaarlessen bij Marcel Bossu en ook harmonieleer en seriële muziek.

In 1953 bracht hij zijn eerste albums uit, die toen nog gepromoot werden alsof hij een Amerikaans artiest was. Hij scoorde toen hits met “Kaw Liga”, “Rio Rita” en “Calling Car Boogie”. In 1961 richtte hij de groep The Clouds op.

Sunder speelde een tijdlang mee in het orkest van Willy Rockin en toerde onder meer in Europa, Afrika en Zuidoost-Azië. Hij speelde bij verschillende grote namen, zoals Peggy Lee, Sammy Davis Jr., Natalie Cole, Shirley Bassey en Toots Thielemans.

Van 1957 tot 1965 was hij gitarist en zanger in het BRT-orkest van Francis Bay, dat in 1965 door Etienne Verschueren werd overgenomen en omgedoopt tot het BRT-Jazzorkest. Sunder was van 1981 tot 1990 zelf dirigent van het BRT-orkest. Nadat de BRT Big Band in 1990 werd ontbonden, was Sunder enkele jaren docent aan het Gentse Muziekconservatorium.

Freddy Sunder heeft de meeste bekendheid gekregen als de dirigent van de BRT Big-Band en later van het BRT Jazz-orkest totdat deze orkesten ophielden te bestaan wegens bezuinigingsmaatregelen. Hij wou vanaf dan nooit meer met professionele muzikanten werken, maar omdat wij allemaal “liefhebbers” waren wou hij het toch een kans geven en na de eerste repetitie was hij meteen verkocht.

Hij heeft de Freddy Sunder Bigband meer dan 15 jaar lang gedirigeerd en de musici de nodige deskundigheid bijgebracht en op een hoger muzikaal niveau getild.

Onder zijn deskundige leiding mochten wij o.a. volgende artiesten begeleiden: Sofie, Raymond van het Groenewoud, Freddy Bierset, Johnny Voners, Gene Summers, Hugo Simons, Maurice Dean, Gunther Neefs, Connie Neefs, en vele anderen.

Het laatste optreden van onze band onder zijn muzikale leiding dateert van mei 2012 ter gelegenheid van zijn tachtigste verjaardag. Dit verrassingsconcert kreeg (terecht) de nodige aandacht van de Vlaamse media, in aanwezigheid van vele bekende Vlaamse artiesten en vrienden.

Als muzikanten van deze prachtige bigband zijn wij fier dat Freddy Sunder al die jaren aan het roer stond en zullen hem daarvoor eeuwig dankbaar zijn, niet alleen als dirigent maar ook als de goedlachse man die hij was en die samen met ons tot diep in de nacht pintjes en moppen tapte. Zijn arsenaal aan verhalen en anekdotes uit zijn rijk muzikaal verleden leek onuitputtelijk. Bedankt Fredje!!

Verslag en foto’s van de verjaardagsconcerten:

ex-dirigent-FreddySunder2

Freddy Sunder 75!

IMG_8000

Freddy Sunder 80 jaar –

 

Freddy Sunder in een ver verleden:

Freddy Sunder

De jonge Freddy Sunder

Freddy Sunder met The Clouds

Freddy Sunder met The Clouds

   
BRT Big band

BRT Big band

Freddy Sunder

Freddy Sunder

Fred met snor

Fredje MET snor

sunder 1964

Freddy Sunder in 1964

sunder 1962

Freddy Sunder 1962

Fred en Tura

Fred en Will Tura “Ik ben zo…”

Fred als dirigent bij de BRT-Bigband

Fred als dirigent bij de BRT-Bigband (klik op de foto voor de paginagrote versie) Herken je deze muzikanten?

Zijn grootste hits als zanger:

FREDDY SUNDER - Marina (1959) Belgium Live T.V Show

Calling Car Boogie

YouTube Freddy Sunder Bigband

(Afspeellijst : ‘Freddy Sunder Hits’)

 

ZELDZAME OPNAME:

Freddy Sunder als zanger op een belangrijk concert met de grote bigband van Caravelli in 1973 in Japan. Dit nummer zou daarna overgenomen worden door Frank Sinatra en een wereldhit worden. Bewonder zijn prachtige stem!

Volg ons op :
FacebookyoutubeFacebookyoutube